Francia édesség: Clafoutis

Clafoutis – Francia édesség

10479_593

A tökéletes Clafoutis Hozzávalói:

4 db tojás
80 gr finomliszt
80 gr + 20 gr kristálycukor
50 gr + 20 gr vaj
friss gyümölcs 120 gr
pálinka
vaníliás cukor

Elkészítés:

Ez a készítmény azzal indul, hogy a sütőformát vajjal ki kell kenni és cukorral kiszórni.
Ezzel párhuzamosan a gyümölcsöt kevés pálinkával meglocsoljuk, hogy ízeik
összeérjenek.
Addig vajat habosítunk tojássárgával és a fele cukorral és vanília kivonattal. A fehérjéket
habbá verjük és a cukor másik felével kikeményítjük.
A sárgája részhez hozzáadjuk a pálinkás gyümölcsöket és a szitált lisztet, majd a felvert
habbal lazítjuk.
Sütőformába simítva, 180 celsius fokon, 15-18 percig sütjük, attól függően, hogy milyen a
sütő teljesítménye.
Az éttermi melegtésztákhoz hasonlóan kézmelegen, frissen tálaljuk.
Készíthető tortaformában, gerincformában vagy adagos formákban is, ez csak tálalási
filozófia kérdése.

Tálalási javaslat: Tálaláskor porcukorral hintjük az elkészült Clafoutis tetejét.
Gyakorta találkozni azzal a megoldással, hogy 1 gombóc vanília vagy meggy fagylaltot
adnak hozzá. A fagylalt tökéletes megy ehhez a fenséges francia desszerthez.

Számos változata ismert ennek a süteménynek, mégis a Karamellizált körtés clafoutis egy igazán kivételes variáció:

Egy serpenyőben a vajat és a cukrot összeolvasztom. Amikor már szép mézszínű, beleteszem a szeletekre vágott körtét és pár percig karamellizálom. Ráöntöm a Calvadost (vigyázat, felcsap a gőz).

Jó étvágyat kívánunk!

További desszert ötletek: ITT!

 

A hét témái

20 ruha, ami mindent vitt a 2021-es Oscar-díjátadón

A 93. Oscar-gálán a megszokottakhoz hűen rengeteg gyönyörű ruhát láthattunk. Volt, akinek jobban állt és volt, akinek kevésbé… A 2021-es díjátadó a koronavírus miatt rendhagyóvá sikerült. A szervezők az online rendezvény mellőzése miatt tágas tereket választottak a ceremónia lebonyolítására. Az átadót megelőző fogadásra, és a vörös szőnyeges bevonulásra az Union Stationt bérelték ki, ami elegendő teret biztosított arra is, hogy a sajtó külön területet kapjon. Maga a díjátadó pedig a Dolby Színházban zajlott.

Epres madártej

Epres madártej Hozzávalók, Epres madártej készítéséhez: 1,25 liter tej 1 vaníliarúd 30 dkg eper 4 tojás 100 gramm méz 1 csomag vaníliás vagy epres pudingpor 1 citrom Elkészítése: Egy fazékban összeforraljuk a tejet a félbevágott vaníliarúddal majd félretesszük hűlni....

A photoshop elképesztő ereje

A photoshop elképesztő ereje A photoshop elképesztő ereje!  Sokszor hallottuk már: higgy a szemednek! Ezt azonban nem minden esetben érdemes megfogadnunk. Mutatunk néhány fotót, amelyeknél az előbbiekben emlegetett állítás teljesen megbukik. A kérdés ezután...

Juharszirup, az egészséges cukorpótló

  Juharszirup, az egészséges cukorpótló   Manapság már senki számára nem újdonság, hogy a hagyományos fehér cukor rendszeres fogyasztása nagy mennyiségben nem egészséges. Teljesen elkerülni szinte lehetetlen, hiszen majdnem minden ételben jelen van. (Még...