Madártej szelet recept

Madártejes szelet recept

A madártej szelet egy könnyű és páratlanul finom desszert, kezdő és haladó szakácsok is könnyen elkészíthetik.

madártej szelet

Hozzávalók: | Madártej szelet

  • Teteje 3 dl növényi tejszín
  • Krém 25 dkg Rama
    20 dkg porcukor
    8 dl tej
    1 ek. liszt
    2 cs. vaníliás pudingpor
    8 tojássárgája
  • Tészta fél csomag sütőpor
    8 ek. liszt
    nyolc evőkanál cukor
    8 tojásfehérje

A madártej szelet elkészítése:

1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a sütőporos lisztet és sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütöm.
2. A tojássárgából, pudingporból, lisztből, tejből, sűrű krémet főzök. A Ramát kihabosítom a porcukorral, és összekeverem a kihűlt, főzött krémmel.
3. A krémet a tésztára simítom. Tetejére kenem a keményre vert tejszínhabot.

A madártej szelet története

A Madártejes szelet, más néven Négyes-krém szelet, egy hagyományos magyar édesség, amelynek eredete visszanyúlik az 1800-as évek végére.

A történet szerint az első Madártejes szelet receptje egy pesti cukrászatban készült el. A cukrászmester a szeletet a korabeli divatos édességek egyikével, a Négyes-krémmel készítette el. A Négyes-krém egy tejszínből, tojásból, cukorból és vaníliából készült krém, amelyet gyakran használtak torták és sütemények töltelékének.

A Madártejes szelet elkészítése során a cukrászmester a Négyes-krémet két vékony, piskótás lap közé rakta, majd a tetejére habbá vert tojásfehérjét szórta, és az egészet karamellizálta. Az édesség neve a tojásfehérje habjának kinézetéről ered, amely hasonlít a madarak felhőtlen, könnyed repüléséhez.

Az első Madártejes szelet nagyon népszerű volt, és hamarosan más cukrászdák is elkezdték árulni. Az édesség hamar elterjedt Magyarországon és a környező országokban, és mára a magyar gasztronómia egyik jellegzetes süteményévé vált.

A Madártejes szelet receptje az évek során többször változott, és ma már többféle változata is létezik. Vannak olyan változatok, amelyekben a Négyes-krémet vaníliás pudinggal helyettesítik, és olyanok is, amelyekben a habbá vert tojásfehérje helyett tejszínhabot használnak a tetején.

Az édesség mára a magyar konyha egyik klasszikus süteményévé vált, és számos cukrászda és étterem kínálja az étlapján. A Madártejes szelet készítése azonban továbbra is igazi kihívást jelent, hiszen a tojásfehérje habjának karamellizálása pontosan kell, hogy sikerüljön ahhoz, hogy az édesség tökéletes legyen.

Tálalási és fogyasztási tanácsok

A Madártej szelet egy nagyon finom, könnyű és elegáns édesség, amelyet az egész világon ismernek és szeretnek. Íme néhány tálalási és fogyasztási tanács, amelyek segítenek, hogy a Madártej szeletet minél jobban élvezhesd:

  1. Tálald jól lehűtve: A Madártej szeletet jól lehűtve, hidegen ajánlott tálalni, hogy a habos, krémes állag a legjobban érvényesüljön.
  2. Szórd meg csokival: A Madártej szelet nagyon jól mutat, ha csokival megszórod. A csokoládéval való díszítés nagyon egyszerű, csak reszelj rá egy kis csokoládét vagy csurgass rá egy kis csokoládészószt.
  3. Díszítsd gyümölcsökkel: A Madártej szelet nagyon jól mutat, ha gyümölcsökkel díszítjük. Friss bogyós gyümölcsök, mint például az eper vagy a málna különösen jól illenek hozzá.
  4. Kombináld más édességekkel: A Madártej szelet nagyon jól passzol más édességekkel, mint például a tejszínhab, a friss gyümölcsök vagy a vaníliás fagylalt.
  5. Élvezd magában: A Madártej szeletet önmagában is élvezhetjük, mivel nagyon finom és gazdag ízű édesség.

Fontos, hogy a Madártej szeletet mérsékelten fogyasszuk, mivel magas a cukor- és kalóriatartalma. Egy szelet vagy két szelet elfogyasztása egyszerre elegendő lehet, hogy kielégítsük az édesség utáni vágyunkat. Emellett, mivel a Madártej szeletnek magas a fehérjetartalma, ezért segíthet az édesség utáni éhségérzet csökkentésében, így ideális nassolnivaló lehet.

A hét témái

15 érdekes tény a világból

15 érdekes tény a világból 15 érdekes tény a világból: A következő kis cikkünk, olyan tényeket sorol fel amik nélkül lehet ugyan élni, azonban kétségkívül színt visznek hétköznapjainkba és érdekesebbé teszik  a világról alkotott képünket.   1.   2. 3.  ...

9 szabály, ami jól jöhet, ha távkapcsolatban éltek

9 szabály, ami jól jöhet, ha távkapcsolatban éltek A szerelem nem ismer határokat – és ez ma már szó szerint igaz, hiszen sosem lehet tudni, hogy az ország, vagy a világ melyik szegletében találjuk meg a párunkat. A koronavírus pedig erre csak rádobott egy újabb...

5+1 őszi szépségápolási tipp

5+1 őszi szépségápolási tipp: ne csak nyáron legyél ragyogóan szép Bőrünk védelme minden évszakban fontos, de minden évszak más szépségápolási rutint igényel. Mások a körülmények, így mástól kell óvni magunkat. És valljuk be, ha csak nincsenek meg a saját bevált...

Egészséges ételek, amiket jobb, ha óvatosan fogyasztunk

Egészséges ételek, amiket jobb, ha óvatosan fogyasztunk Az elmúlt években különösen nagy divat lett ilyen-olyan diétákat követni az egészséges életmód jegyében, ami sokak számára mindenféle összetevők elhagyásával jár. Van, aki gluténmentesen, tejmentesen, vagy akár...