A bulgur nagyon népszerű hazánkban is. Te tudod, hogy mi az a bulgur? Mire jó a bulgur és hogyan kell elkészíteni? Ebben a cikkben mindent megtalálsz, ami a bulgur tárolásával, elkészítésével, egészségünkre gyakorolt hatásával kapcsolatos.
Bulgur fogalma
A közel-keleti és a török konyha fontos hozzávalója. Előállításához a teljes érés előtt betakarított vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra vagy apró szemcsésre törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze. A hagyományos világos bulgur mellett teljes értékű barna bulgurt is kínálnak. Ez másfajta, egészen sötét búzából készül, és enyhén diós aromájú.
Mire jó a bulgur
A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs.
Ez a nagyon finom ízű gabonaféle, változatosan és egyszerűen elkészíthető. Egyszerűen megunhatatlan! Mi legalábbis nagyon imádjuk. Remélem Te is megkedveled a bulgurt, ha eddig még nem próbáltad!
A bulgur felhasználásának leggyakoribb módja köretként A legegyszerűbb bulgur köret a fentebb olvasható párolt bulgur. Szintén egyszerű és finom bulgur köret a petrezselymes bulgur, amely szuper alternatívája a petrezselymes rizsnek. Nagyon finom köret még a wokban készülő zöldséges bulgur, vagy a magyaros ízvilágú török rizs, továbbásalátákhoz is tökéletes.
Rakott bulgur és bulgur egytálételek: A bulgurból szuper rakott bulgurt és bulgur egytálételeket varázsolhatsz (ehhez helyettesítsd a rizst bulgurral).
A bulgurt tarhonya helyett is bevetheted: Mivel a bulgur megfőzve nagyon hasonlít a tarhonyára (legalábbis szerintem), akár tarhonya helyett is használhatod. Aki nem ismeri ezt a gabonafélét, nem fog rájönni a cserére, mert az íze is annyira hasonló a tarhonyáéhoz. Viszont a bulgur sokkal egészségesebb a tarhonyánál. Legalábbis a hagyományos tarhonyáknál, amelyek többnyire finomlisztből és tojásból készülnek.
Tárolása
A felbontott csomagból töltsd át a maradékot jól záródó üvegbe vagy dobozba. Száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tárold, és fél éven belül használd fel.
Hol kapható
Bulgurt reform-, bio- és nagyobb élelmiszerboltokban, valamint drogériákban vásárolhatsz. Zacskós kiszerelésben forgalmazzák.
Bulgur elkészítése és hozzávalók
A bulgur elkészítése nagyon egyszerű és gyors. A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben (főleg a fehér rizzsel szemben), hogy a szemek soha nem tapadnak össze. Elkészítése egyáltalán nem jelent gondot, míg a pergős rizs elkészítése már megkíván némi gyakorlatot. Az elkészítése kezdőknek kifejezetten ajánlott.
Nézzük a párolt burgur elkészítését. Ez a recept alapvetően 2-4 adagra készült és a főzési ideje kb. 15-20 perc
Hozzávalók
- 20 dkg bulgur
- 4 dl víz
- só, bors
Lépésről lépésre
10 percig kell főzni, majd ezt követően állni hagyni. Mérd ki a bulgurt és forralj fel kétszeres mennyiségű vizet 1:2 arányban, azaz bögrében mérve 1 bögre bulgurhoz 2 bögre víz kell. Forralj vizet és közben mérd ki a bulgurt. Ezt követően öntsd fel a bulgurt a forró vízzel, adj hozzá pici sót.
Fedd le, majd hagyd 15-20 percig állni, hogy a bulgur megszívhassa magát. Ha gyorsítani akarsz a folyamaton, akkor párold a bulgurt fedő alatt 10 percig, majd hagyd 10 percig pihenni. Én általában a bulgur utóbbi elkészítési módját választom. Lazítsd fel a párolt bulgurt villával. El is készült,. most már csak annyi dolgod van, hogy fellazítod egy villával.