Madártej szelet recept

Madártejes szelet recept

A madártej szelet egy könnyű és páratlanul finom desszert, kezdő és haladó szakácsok is könnyen elkészíthetik.

madártej szelet

Hozzávalók: | Madártej szelet

  • Teteje 3 dl növényi tejszín
  • Krém 25 dkg Rama
    20 dkg porcukor
    8 dl tej
    1 ek. liszt
    2 cs. vaníliás pudingpor
    8 tojássárgája
  • Tészta fél csomag sütőpor
    8 ek. liszt
    nyolc evőkanál cukor
    8 tojásfehérje

A madártej szelet elkészítése:

1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a sütőporos lisztet és sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütöm.
2. A tojássárgából, pudingporból, lisztből, tejből, sűrű krémet főzök. A Ramát kihabosítom a porcukorral, és összekeverem a kihűlt, főzött krémmel.
3. A krémet a tésztára simítom. Tetejére kenem a keményre vert tejszínhabot.

A madártej szelet története

A Madártejes szelet, más néven Négyes-krém szelet, egy hagyományos magyar édesség, amelynek eredete visszanyúlik az 1800-as évek végére.

A történet szerint az első Madártejes szelet receptje egy pesti cukrászatban készült el. A cukrászmester a szeletet a korabeli divatos édességek egyikével, a Négyes-krémmel készítette el. A Négyes-krém egy tejszínből, tojásból, cukorból és vaníliából készült krém, amelyet gyakran használtak torták és sütemények töltelékének.

A Madártejes szelet elkészítése során a cukrászmester a Négyes-krémet két vékony, piskótás lap közé rakta, majd a tetejére habbá vert tojásfehérjét szórta, és az egészet karamellizálta. Az édesség neve a tojásfehérje habjának kinézetéről ered, amely hasonlít a madarak felhőtlen, könnyed repüléséhez.

Az első Madártejes szelet nagyon népszerű volt, és hamarosan más cukrászdák is elkezdték árulni. Az édesség hamar elterjedt Magyarországon és a környező országokban, és mára a magyar gasztronómia egyik jellegzetes süteményévé vált.

A Madártejes szelet receptje az évek során többször változott, és ma már többféle változata is létezik. Vannak olyan változatok, amelyekben a Négyes-krémet vaníliás pudinggal helyettesítik, és olyanok is, amelyekben a habbá vert tojásfehérje helyett tejszínhabot használnak a tetején.

Az édesség mára a magyar konyha egyik klasszikus süteményévé vált, és számos cukrászda és étterem kínálja az étlapján. A Madártejes szelet készítése azonban továbbra is igazi kihívást jelent, hiszen a tojásfehérje habjának karamellizálása pontosan kell, hogy sikerüljön ahhoz, hogy az édesség tökéletes legyen.

Tálalási és fogyasztási tanácsok

A Madártej szelet egy nagyon finom, könnyű és elegáns édesség, amelyet az egész világon ismernek és szeretnek. Íme néhány tálalási és fogyasztási tanács, amelyek segítenek, hogy a Madártej szeletet minél jobban élvezhesd:

  1. Tálald jól lehűtve: A Madártej szeletet jól lehűtve, hidegen ajánlott tálalni, hogy a habos, krémes állag a legjobban érvényesüljön.
  2. Szórd meg csokival: A Madártej szelet nagyon jól mutat, ha csokival megszórod. A csokoládéval való díszítés nagyon egyszerű, csak reszelj rá egy kis csokoládét vagy csurgass rá egy kis csokoládészószt.
  3. Díszítsd gyümölcsökkel: A Madártej szelet nagyon jól mutat, ha gyümölcsökkel díszítjük. Friss bogyós gyümölcsök, mint például az eper vagy a málna különösen jól illenek hozzá.
  4. Kombináld más édességekkel: A Madártej szelet nagyon jól passzol más édességekkel, mint például a tejszínhab, a friss gyümölcsök vagy a vaníliás fagylalt.
  5. Élvezd magában: A Madártej szeletet önmagában is élvezhetjük, mivel nagyon finom és gazdag ízű édesség.

Fontos, hogy a Madártej szeletet mérsékelten fogyasszuk, mivel magas a cukor- és kalóriatartalma. Egy szelet vagy két szelet elfogyasztása egyszerre elegendő lehet, hogy kielégítsük az édesség utáni vágyunkat. Emellett, mivel a Madártej szeletnek magas a fehérjetartalma, ezért segíthet az édesség utáni éhségérzet csökkentésében, így ideális nassolnivaló lehet.

A hét témái

9 divatos retró ruhadarab, ami évekkel öregít minden nőt

9 divatos retró ruhadarab, ami évekkel öregít minden nőt A divat igazán furcsa dolgokat tud produkálni, és ha vakon követjük, akkor könnyen az áldozatául eshetünk. A mai divat szerint simán visszanyúlhatunk a tinédzser korunkban hordott ruhákhoz, de akár a saját...

A jó házasság titka

Mi a jó házasság titka? Sokan felteszik maguknak ezt a kérdést és keresik rá  választ már régóta.. Röviden tömören "jó alapanyag és sok munka" :). A jó házasság titka nem egyetlen egy dologban rejlik. Egy házasság sokféleképpen lehet jó, ez az egyénektől függ, hogy...

10 dolog, amivel biztos, hogy elüldözöd a pasit magad mellől

10 dolog, amivel biztos, hogy elüldözöd a pasit magad mellől Attól, hogy az első néhány randi jól sikerült és egyre gyakrabban alszik nálad, nem jelenti azt, hogy minden sínen van. Gyakran hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha kimondtuk, hogy együtt vagyunk, akkor...

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után Bár a korona-vírus okozta hosszú karanténidőszak alatt szinte minden nő megtanulta magának festeni a haját, azonban így, hogy már járhatunk fodrászhoz azért jól esik profira bízni magunkat. A hajfestés bár egyszerűnek...