Marlenka recept

Marlenka recept

 

A legjobb marlenka recept, ami alapján te is egyszerűen és könnyedén el tudod készíteni. Mielőtt a marlenka recept pontjain végig mennénk, tisztázzuk hogy mi az a marlenka pontosan.

Marlenka, azaz a marlenka recept alapja

A marlenka egy ősrégi örmény sütemény továbbfejesztett változata. A recept a méz, dió és karamell alapanyagokra épül.  A marlenka a kávézók, cukrászdák kedvenc süteménye.

Marlenka recept

Marlenka recept

Itt következnek a Marlenka recept hozzávalói:

  • A krémhez 3-4 evőkanálnyi porcukor, vagy méz
    34 dkg cukrozott sűrített tej
    1 kiskanál rum
    6-8 dkg sótlan földimogyoró
    30 dkg Rama
  • A tepsi kikenéséhez finomliszt
    2 dkg Rama
  • A tésztához 24 dkg finomliszt
    fél kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék
    1 csomag sütőpor
    2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
    24 dkg kristálycukor
    6 darab tojás
    12 dkg Rama
  • A tetejére 3-4 dkg sótlan földimogyoró
    2 evőkanál méz

Marlenka recept elkésztése

A marlenka recept alapján a tésztához a tojások sárgáját a kétféle cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Ezt követően az olvasztott, de nem meleg Ramát belecsorgatjuk. A sütőport és a mézes fűszerkeveréket összekeverjük a liszttel, az előzőekhez adjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A massza felét egyenletesen egy Ramával kikent, belisztezett nagy tepsiben elsimítjuk. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez.

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy. A marlenka recept útmutatásait követve a töltelékhez a sűrített tejet serpenyőbe tesszük és közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig főzzük. Akkor jó, ha egy kicsit besűrűsödik, a benne lévő cukor pedig egy kicsit karamellizálódik, világosbarnára festve az egészet. Hűlni hagyjuk. A puha Ramát először magában keverjük habosra, majd apránként hozzáadjuk a külön kikevert sűrített tejet is.

Végül pedig a marlenka recept utolsó pontját követve a mézzel, a rummal, és a durvára vágott mogyoróval ízesítjük. A kisült lapokat félbevágjuk, majd a krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön. A tetejére durvára vágott mogyorót szórunk, vékonyan pedig mézet csurgatunk rá. Letakarva behűtjük pár órára, hogy az íze összeérjen.

Összeállítás

Egy teljesen kihűlt tésztalapot helyezzünk bele a tepsibe, majd ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő lappal (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot). A maradék tésztalapokkal és a krémmel szintén így járjunk el.

A sütemény tetejére utoljára ráhelyezett lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval. Ezután hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

A marlenka sütemény története

A Marlenka sütemény egy hagyományos cseh sütemény, amelyet azonban a csehországi származású Arméniai Varsenik Grigorian hozott létre. A sütemény olyannyira népszerűvé vált, hogy ma már számos országban kapható és sokak számára az egyik kedvenc édesség.

Varsenik Grigorian 1975-ben született Prágában, ahol a családja cukrászda tulajdonosaként élt. Gyerekként Varsenik nagyon szerette az édességeket, és gyakran kísérletezett új ízekkel és receptekkel. Miután megtanulta a családi cukrászda üzleti működését, Varsenik elhatározta, hogy továbbfejleszti az ottani süteményeket, hogy még finomabbak és különlegesebbek legyenek.

Varsenik először a Marlenka süteményre talált ki. A sütemény egyszerű, de finom összetevőkből áll: mézből, dióból, cukorból, tojásból és lisztből. A készítése azonban bonyolult folyamat, ami sok időt és ügyességet igényel. A tésztát vékony rétegekre kell osztani, majd a rétegeket mézzel és dióval megkenni, majd újra rétegeket rakni és újra megkenni, amíg a sütemény magassága eléri a kívánt méretet.

Varsenik és családja először csak helyi szinten értékesítette a Marlenka süteményt, de hamarosan elkezdtek terjeszkedni más csehországi városokba is. Az édesség nagy népszerűségre tett szert, és hamarosan az egész országban ismertté vált. A Marlenka sütemény azonban nem csak Csehországban volt sikeres, hanem az egész világon, és ma már sok országban kapható.

A sütemény sikere annak köszönhető, hogy nagyon finom és különleges ízű, valamint egyszerre lágy és ropogós. Az emberek szeretik az édesség hagyományos, kézzel készített jellegét is, ami hozzáad egyfajta autentikusságot és egyediséget az élményhez.

Ma már sokféle változata létezik a Marlenka süteménynek, például csokoládé, kókusz és vanília ízben is kapható. Az édesség sikere azonban alapvetően az eredeti recept és a hagyományos kézzel készítési módok iránti rajongásának köszönhet

Tálalási és fogyasztási tanácsok

A Marlenka sütemény egy finom, mézes ízű sütemény, amely magyar és csehországi eredetű. Íme néhány tálalási és fogyasztási tanács, amelyek segítenek, hogy a Marlenka süteményt minél jobban élvezhesd:

  1. Tálald szobahőmérsékleten: A Marlenka süteményt szobahőmérsékleten ajánlott tálalni, hogy a méz íze és a puha, krémes állaga a legjobban érvényesüljön.
  2. Vágd szeletekre: A Marlenka süteményt könnyen lehet szeletelni, és így lehetővé teszi, hogy több embernek is jusson belőle. A szeleteket ajánlott átlósan vágni, hogy a belső rétegek is jól láthatóak legyenek.
  3. Díszítsd meg: A Marlenka sütemény nagyon jól mutat egy kis díszítéssel, mint például egy kis porcukor vagy egy kis mentalevél.
  4. Kombináld más édességekkel: A Marlenka sütemény nagyon jól passzol más édességekkel, mint például a tejszínhab vagy a vaníliás fagylalt.
  5. Élvezd magában: A Marlenka süteményt önmagában is élvezhetjük, mivel ízében már benne van minden, ami egy finom süteményhez kell: méz, cukor, vaj, liszt és tojás.

Fontos, hogy a Marlenka süteményt mérsékelten fogyasszuk, mivel nagyon gazdag és kalóriadús édesség. Egy szelet vagy két szelet elfogyasztása egyszerre elegendő lehet, hogy kielégítsük az édesség utáni vágyunkat.

 

A hét témái

Cyla kimondja, amit mindenki gondol

Cyla kimondja, amit mindenki gondol A legismertebb hazai modellügynökség vezetője, Mihalik Enikő és Ebergényi Réka felfedezője, mégis, ha elénk kerül Kajdi Csaba „Cyla” neve, a szókimondóan szórakoztató Instagram videói villannak be először. Miért? Mert kimondja azt,...

16 esküvői fotó, amin nyoma sincs a visszafogottságnak

Az utóbbi években útjára indult egy trend, aminek a lényege, hogy minél provokatívabb és merészebb fotók készüljenek az esküvőn – leginkább a móka kedvéért. Ki-ki maga dönti el, hogy lecseréli-e a megszokott esküvői fotókat vagy inkább duplán dolgoztatja a fotóst. Mindenesetre mi most összegyűjtöttünk 16 igazán pajzán esküvői képet, hátha többen kedvet kapnak egy ilyen fotózáshoz is.

A Nespresso kompatibilis komposztálható kapszulákkal a környezetet is óvjuk

Hogyan jutottunk el a Nespresso kompatibilis komposztálható kapszulákig a kávé kezdeteitől? A kávézás története rendkívül messzire nyúlik vissza. A főzési technikák sokasága vár, rengeteg lehetőség van arra, hogy hogyan készítsük el reggelente az energiát adó italt, többek között instant kávé, filteres, a jó öreg kotyogós vagy éppen a frissen őrölt változat, esetleg a kapszulás kávé.

Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz? A szemüvegesek körében örök dilemma, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét viseljenek inkább a mindennapok során. Sokan félnek az utóbbit kipróbálni, hiszen már az frusztráló lehet, hogy látszólag a saját szemébe nyúl az...